субота, 19 вересня 2020 р.

День від'їзду!

 Ранок почався о 7:00 зі збору постільної білизни. Діти збирали речі, прибирали в кімнатах та на території корпусу. 


А вже після сніданку на дітей чекали директори та вихователі притулків, інтернатів та дитячих будинків. 


   Прощання. Скажу чесно - я не думала, що буду засмучена через від'їзд дітей. Однак так сталося, що вони запали мені в серце. Кожен зі своєю власною історією, яку я пропустила через себе. З різними характерами, манерами поведінки, з різним вихованням та поглядом на життя. Вони не виявились поганими, просто кожен копіював звичні для нього манери в сім'ї. Хочу надіятись, що у кожного з них буде гідне майбутнє і що  їх діти не відчують того, що відчувають вони.

День двадцять другий: закриття табірної зміни!

 Завдання на день:

створювати умови для згуртування колективу;

формування потреби у підтриманні зв'язків між дітьми за межами табірної зміни.

  Заходи, проведені протягом дня в загоні:

спортивні ігри на свіжому повітрі;

прбирання території;

закриття табірної зміни.

Коротко про сьогоднішній день:

   Сьогодні останній день зміни. Діти протягом дня готували один одному прощальні листівки, обмінювалися номерами. На морі сьогодні купалась рекордна кількість дітей загону - усі прощались з морем.


   Ввечері на дітей чекала розважальна програма та кращі виступи загонів за табірну зміну. Після цього настав час прощання. Усіх вожатих нагородили грамотами за плідну роботу, діти голосно плескали в долоні, а після кинулись в прощальні обійми. Я обіцяла собі не плакати, однак своє слово не стримала. Дуже сумно, адже діти будуть їхати не до себе додому, не до батьків, а назад до притулків, інтернатів, дитячих будинків. І хто зна, як складеться їх життя, однак я знаю точно, що ми змогли все таки посіяти маленьке зерно в їх серцях. Хочеться, щоб воно проросло і дало свої плоди.



День двадцять перший: гори, гори ясно!

Завдання на день: 

виховувати почуття поваги один до одного;

формувати навички міжособистісного спілкування.

Заходи, проведені протягом дня в загоні:

ліплення з піску;

вогнище на морі.

Коротко про сьогоднішній день:

  На морі діти з великим азартом ліпили різні фігури з піску. Цікавим вийшов бюст нашого плаврука:


А ввечері на дітей чекало вогнище на морі. Ми смажили хліб, співали пісні. Фіналом вечору було нагородження дітей загону грамотами за особистий внесок у життя табору. 





День двадцятий: день іменинника

Завдання на день:

вдосконалювати навички самообслуговування;

розвивати інтелектуальні здібності дітей;

виховувати у дітей любов до природи, до рідного краю.

Заходи, проведені протягом дня в загоні:

день іменнника. 

Коротко про сьогоднішній день:

Ранок розпочався з істерик Ростика, який не хотів прокидатись. А продовжився істериками на пляжі через те, що він не хоче бути на морі. Він кричав, лаявся нецензурною лексикою, бився, кусався та плювався. На наші прохання не робити цього він не реагував, тому ми звернулися до старшого вожатого, щоб він провів виховну роботу. 

    На пляжі діти купались та грали в рухливі ігри. З дівчатами ми вчили танок на вечірній захід - День Іменинника.

   Протягом дня наш загін чергував у їдальні. Приємною несподіванкою були слова шеф-повара, яка сказала, що наш загін - кращий по чергуванню!



День дев'ятнадцятий: вихідний!

Зранку змогла добре виспатися, а потім мене чекала подорож до центру міста. У зв'язку з пандемією найближча зупинка, де зупиняються автобуси, виявилась за 2 кілометри від табору. Однак мене це не зупинило. Дійшовши до місця призначення виявилось, що наступний транспорт буде через 40 хвилин. Засмутилась. Сіла перепочити. Дякую доброму таксисту, який запропонував підвезти, та ще й безкоштовно. Є ще добро у світі! 

   У центрі зустріла чудернацького домового, який привітно сидів на лавці. А ще згадала смак морозива. 


    Ввечері у таборі був захід "Містер Прометей", де наш загін предствляв Денис. Я не змогла лишитись осторонь, тому допомагала готувати візитку та вчити танець. Денис дуже круто проявив себе, але журі присудило йому 2 місце.




День вісімнадцятий: витвори з піску

  Завдання на день:

виховувати вольові якості дітей;

підтримувати командний дух в загоні;

формувати колектив через спільну діяльність дітей.

Заходи, проведені протягом дня в загоні:

ліплення з піску;

фільм.

Коротко про сьогоднішній день:

   Сьогодні у нас був плідний день на пляжі. За два походи на пляж нами було збудовано рекордну кількість фігур, а саме: серце, морського коника, кита, триповерховий торт, корабель та замок. Усі роботи були масштабними, тож загін заробив за ліплення більше 1000 додаткових балів. Через те, що загін мав справи на морі час пролетів дуже швидко, та не дивлячись на це, діти встигли і покупатися, і пограти в м'яча.






   На тихій годині ми з дітьми робили помпони для вболівальників з сміттєвих пакетів, оскільки на завтра нас чекає захід Містер  Прометей. Декілька хлопців порушували дисципліну, через що були покарані - стояли до кінця тихої години в холі корпусу. 

    Ввечері діти відправилися на перегляд фільму "Капітан Марвел". Фільм досить складний для дітей молодшого віку, через що вони не могли зосередитись, тікали з залу та порушували тишу у залі. Частина дітей просто заснули на місцях, через що довелось їх швидко будити та відводити до ліжок.

День сімнадцятий: перемога у конкурсі "Міс Прометей 2020"

Завдання на день:

сприяти творчому та особистісному зростанню дітей;

формувати моральні цінності;

підтримувати в загоні сприятливу, доброзичливу атмосферу;

розвивати аналітичні та пізнавальні здібності дітей.

Заходи, проведені протягом дня в загоні:

спортивні ігри на свіжому повітрі;

ярмарка;

конкурс "Міс Прометей 2020".

 Коротко про сьогоднішній день:

   Після підйому наш загін направився на сніданок, а після - на море. На пляжі діти купалися, засмагали, грали в м'яча та ліпили фігури з піску - зробили великого крокодила та бегемота, за які отримали додаткові бали для свого загону. Також на пляжі почали готуватися до вечірнього заходу - Міс Прометей. Обрали дівчинку Софію, яка гарно співає. Вона репетирувала пісню, а ми з рештою дівчат підготували танок. 

     Після смачного обіду частина дітей відправилась на тиху годину, а частина - репетирувати номер. 

     Вже ввечері на дітей чекала ярмарка. Минулого разу ярмарка так сподобалась дітям, що вони попросили повторити захід. Усі були зайняті збиранням "баксів" та їх тратою. Цього разу дітей чекала ще одна станція для заробітку - тенісний турнір. А також був збільшений асортимент цукерок, чому були раді не тільки діти, а й вожаті.





      Після ярмарки наш загін відправився на вечерю, а потім на вечірній захід. Ми підготували кульки для вболівальників, допомогли зібратись Соні та конкурсанткам з інших загонів. Конкурс включав в себе чотири етапи: дефіле, візитка, демонстрація таланту та вихід у вечірніх сукнях. Усі дівчата проявили себе прекрасно - співали, декламували вірші, танцювали та показували гімнастичні номери. Якою радістю для нас стала перемога Соні! Вона дуже відповідально віднеслася до конкурсу, сама репетирувала, повторювала візитку. Та і весь загін добре постарався з підтримкою нашої конкурсантки. Загалом наш загін за вечір заробив додаткові 600 балів.





   Після конкурсу діти танцювали на дискотеці просто неба, а потім відправились до корпусу готуватись до сну.

День шістнадцятий: спорт та свіже повітря - наші кращі друзі!

 Завдання на день:

сприяти фізичному оздоровленню дітей;

створювати комфортні умови та позитивний емоційний клімат в колективі;

формувати у дітей потребу в здоровому способі життя.

Заходи, проведені протягом дня в загоні:

ігри на свіжому повітрі;

спортивна естафета;

дискотека.

Коротко про сьогоднішній день:

День розпочався з підйому о 7:30, оскільки наш загін черговий у таборі. Ми відправилися до їдальні накривати сніданок. Вісім чергових з загону досить добре справлялись з поставленими завданнями, а саме: розставити стільці, розкласти виделки, чашки та хліб, налити чай та розставити порції. Курйозом стало те, що один з чергових хлопців ледь не заснув за столом, поки чекав готові порції для роздачі.

    Після сніданку ми відвідали медпункт - у дівчинки піднялася температура, тому їй заборонили йти на море.

    На пляжі також не обійшлося без інцидентів - хлопець з нашого загону побив хлопчика. Причину дізнатися ми так і не змогли, оскільки по словам постраждалого це було просто так. Інші діти грали в рухливі ігри, ліпили дельфіна з піску, купалися у морі. Вода, не дивлячись на прохолодні ночі, була достатньо теплою, тому діти з задоволенням плескалися в осінньому морі. 


     Після моря ми відправилися до їдальні, аби накрити обід. Діти з відповідальністю ставилися до роботи.

    На тихій годині, на диво, було спокійно - більшість дітей заснули. Лише один хлопчик занадто голосно розмовляв, за що був покараний - до кінця тихої години стояв у коридорі. 

      Після цього нас чекали море, яке прогрілось пекучим сонцем. Вода була чудова, через це дітей було важко витягнути з води.

     Ввечері на дітей чекала спортивна естафета, в якій приймали участь 4 чоловіка з загону. А після відбулася дискотека.


День п'ятнадцятий: день народження, активні ігри та дискотека

Завдання на день:

сприяти творчому та особистісному зростанню дітей;

формувати моральні цінності;

підтримувати в загоні сприятливу, доброзичливу атмосферу.

Заходи, проведені протягом дня в загоні:

спортивні ігри на свіжому повітрі;

ігрова програма;

дискотека.

Коротко про сьогоднішній день:

Сьогоднішній ранок розпочався зі свята - у одного з хлопців нашого загону було день народження. Ми дружно всім загоном привітали його різнокольоровими кульками та маленьким подаруночком. Кожен з загону побажав йому всього найкращого. Більшість дітей бажало повернутися пошвидше додому.



    Після сніданку ми відправилися на пляж. Один з хлопців почав істерику через те, що не хотів йти на море, почав битись, кусатись та лаятися нецензурною лексикою. Нами була проведена виховна бесіда, однак хлопець ніяк на неї не відреагував. Інші діти засмагали, грали в м'яча та ліпили фігури з піску. Купатись заборонив медпункт, оскільки вода була низької температури.


   Після смачного обіду настала тиха година. Діти відпочивали в кімнатах, однак під кінець двоє хлопців почали порушувати дисципліну - кричати, бігати. Тому решту тихої години вони провели по кутках коридору.

     Після цього загін відправився на море. Знову той самий хлопчик влаштував істерику через те, що не хоче йти на море, тому туди його донесли на руках. Під час другого пляжу діти грали в ігри на свіжому повітрі з іншими загонами. Не обійшлося й без інциденту - хлопець з нашого загону влаштував бійку, в ході якої ледь не втратив зуба. 

    Ввечері на дітей чекала розважальна програма, танці та дискотека. А після всі відправились в коридор загону на п'ятихвилинку, де ми обговорили всі позитивні та негативні моменти дня, особливо звернули увагу на порушників дисципліни, з якими велася окрема розмова.


День чотирнадцятий: ярмарка та вечір містики

Завдання на день:

сприяти творчому та особистісному зростанню дітей;

формувати моральні цінності;

підтримувати в загоні сприятливу, доброзичливу атмосферу.

Заходи, проведені протягом дня в загоні:

спортивні ігри на свіжому повітрі;

ярмарка;

вечір містики.

Коротко про сьогоднішній день:

 На диво, день почався спокійно. Після сніданку на нас чекало море. Було багато медуз, яких діти з задоволенням кидали за буйки, не звертаючи уваги на мої зауваження не робити цього. Тому навіть не дивно, що під час одного з таких кидків слиз з медузи відлетів мені прямо в око. Дякую моїй колезі Есмірі, яка швидко зреагувала та принесла чисту воду, щоб промити око від слизу. Хлопець, який це зробив попросив вибачення. 

    Після тихої години в таборі відбулася Ярмарка. Діти заробляли "бакси" на таких станціях "Розсміши клоуна", шашки, армреслінг, загадки, танці, "Гол у ворота". На зароблені кошти діти могли придбати цукерки, зробити татуювання, макіяж чи зачіску, отримати свідоцтво про шлюб та інше. Усі загони з задоволенням бігали територією табору та весело проводили час. 

    Протягом дня наш загін готувався до вечірнього заходу "Вечір містики". Ми підготували дефіле містичних героїв, зробили цікаві образи для кожного - і для виступаючих, і для тих, хто просто підтримував своїх товаришів оплесками. 





      Усі загони круто підготувались до заходу, демонстрували різні танці, сценки. А після концерту всіх чекала запальна дискотека.

      Перед сном ми зібрались у холі корпусу та розмовляли про те, як пройшов день, які проблеми та які досягнення протягом дня нас оточували.

День тринадцятий: адреналіну нам замало!

Завдання на день:

виховувати вольові якості дітей;

підтримувати командний дух в загоні;

формувати колектив через спільну діяльність дітей.

Заходи, проведені протягом дня в загоні:

спортивні ігри на свіжому повітрі;

розважальний захід "Бой-гьол шоу";

ігрова програма;

дискотека.

 Коротко про сьогоднішній день:

Ранок почався зі зміни постільної білизни. Хлопці та дівчата з задоволенням допомагали носити білизну, тому впорався наш загін досить швидко.

     Після сніданку табір відправився на море. Вода вже прохолодна, тому розважались іграми на свіжому повітрі та будували фігури з піску.


     Під час дороги назад до табору один з хлопців викинув у лиман футболу свого товариша. Це була дійсно втрата, дивлячись на те, що діти мають мінімум речей. Однак на цьому інциденти не закінчились. Цей самий хлопець відгамселив  хлопчика з захворюванням центральної нервової системи. І, дякувати Богу, що нічого не сталося, оскільки наслідки могли бути неминучими. Навіть бесіда з директором та старшим вожатим не допомогла вплинути на совість хлопця.

   Після обіду провели загоновий розважальний захід "Бой-гьол шоу". Дітям сподобалися конкурси та розваги, які були підготовлені нами.



   А от під час тихої години почався армагедон - діти сходили з розуму, не звертали увагу на наші зауваження. 

    Четвірка хлопців відмовилися йти на море після обіду, і через те, що ми не дозволили їм залишитись на території табору ввечері нас чекали випробування на стійкість. Хлопці вилазили з вікна 3 поверху, порвали москітні сітки, залазили на верхівки ялинок, нецензурною лексикою виражали своє невдоволення вожатими, скидали речі з даху, на який вилазили по пожежній драбині. Знову звернулись за допомогою до старшого вожатого, однак і його бесіди не подіяли. Директор табору викликала розбишак до себе, однак коли їх вели до кабінету, один з них намагався втекти. Дякуємо хлопцям з першого загону, які допомогли нам, оскільки наших сил виявилось недостатньо.



    В результаті до нас в загін перейшли помічники, які доступною для дітей мовою доносять їм інформацію, яку нам донести не вдавалося протягом всіх днів у таборі.

     Вечір закінчився чергуванням у коридорі, поки всі діти міцно не заснули.

День дванадцятий: кулькове свято, вікторина та осінній бал

 Завдання на день:

підтримувати доброзичливе ставлення дітей один до одного;

створювати умови для згуртування загону.

Заходи, проведені протягом дня в загоні:

спартакіада "Кулькове свято";

вікторина "Казковий світ";

спортивний квест;

осінній бал.

Коротко про сьогоднішній день у таборі:

 День розпочався з чергування у їдальні. Діти добре справляються з поставленими перед ними завданнями, що не може не тішити.

   Після сніданку в загоні було проведено спартакіаду "Кулькове свято", яку підготувала Есміра Заурівна. Діти були в захваті від конкурсів, а особливо - від призів, Есміра підготувала кулькових собачок.



На дискотечній для усього табору була влаштована вікторина на тему казок. Усі з задоволення відповідали на цікаві питання та таким чином заробляли собі бали.

На тихій годині на нас чекав неприємний сюрприз -один із хлопців розбив скло у кімнаті, кинувши в нього горіх.

Після тихої години на території табору був проведений спортивний квест. Діти пригали на скакалці, підтягувались, кидали м'яча в кільце, забивали голи у ворота та багато іншого. 


Ввечері відбувся захід "Осінній бал", де кожен загін демонстрував свій вальс. Свято вийшло яскравим та чарівним.